ПЕРЕКЛАД ІНТЕРТЕКСТУАЛЬНОЇ МЕТАФОРИ У ГАЗЕТНО-ПУБЛІЦИСТИЧНОМУ ДИСКУРСІ - Сунько, Наталія; Москалюк, Марія (Видавничий дім «Гельветика», 2023)
У цій статті представлений аналіз перекладу різних типів інтертекстуальної метафори в англомовному публіцистичному тексті. Під час дослідження, проведеного на матеріалі американських та британських газет- них статей, розглядається класифікація та функція інтертекстуальної метафори у тексті даного типу, а також етапи та способи її перекладу. На початку ХХІ століття поняття «інтертекстуальності» стає все більш вживаним прийомом у газетно- публіцистичному дискурсі. Інтертекстуальна метафора – це фігура мови, яка безпосередньо порівнює одну річ з іншою для стилістичного ефекту та на міжтекстовому рівні; сутність одних явищ та предметів розкриваєть- ся через інші на основі їх подібності або контрасту та відтворенні цитати чи виразу з іншого тексту. Інтер- текстуальна метафора є звичним терміном, проте це стало актуальною проблемою у перекладацькій діяльнос- ті, оскільки потрібно знайти спосіб, за допомогою якого вдало передати зміст інтертекстуальної метафори, та спосіб зближення газетно-публіцистичного дискурсу англійської та української мов. Цим пояснюється необ- хідність дослідження особливостей відтворення англомовної інтертекстуальної метафори в українському пере- кладі з урахуванням лінгвокультурних чинників. У статті також розглядаються взаємозв’язки інтертекстуальності та перекладу. Визначення стратегій перекладу інтертексту залежить від того, як вони сприймають інтерпретацію або трансформацію інтер- текстуальних відносин у вихідному тексті, які повинні бути збережені у цільовому тексті. Дослідники інтер- текстуальної метафори вважають, що для читача метафори є непомітним явищем, проте вони впливають на свідомість та особливо підсвідомість. Щоб передати правильний переклад повідомлення, перекладачу необхідно чітко розуміти значення тієї чи іншої метафори, щоб передати емоційний настрій. Варто працювати над полі- тичним дискурсом обох мов, тобто оригіналу та перекладу. У статті також розглядається поняття перекладацької трансформації як особливого виду міжмовного перефразування, різні підходи та думки вчених до встановлення методів перекладацьких трансформацій. Подано аналіз різних способів передачі інтертекстуальної метафори з англомовного публіцистичного дискурсу в український.
Keywords: інтертекстуальність, метафора, прецедентне ім’я, переклад, перекладацька трансформація