ОЗДОРОВЧИЙ ВПЛИВ ЗАНЯТЬ АКВАФІТНЕСОМ НА ОРГАНІЗМ ЖІНОК ПЕРШОГО ЗРІЛОГО ВІКУ - Гакман, Анна Вікторівна; Дудіцька, Світлана Петрівна; Слобожанінов, Андрій Анатолійович; Ковтун, О (My University, 2021)
Мета роботи: виявити оздоровчий вплив аквафітнесу на фізіологічні показники жінок першого зрілого віку. Для вирішення поставлених в роботі завдань використовувалися такі методи дослідження: теоретичний аналіз і узагальнення даних науково-методичної літератури; педагогічні методи; антропометричні методи дослідження; фізіологічні методи (життєвий індекс, силовий індекс, індекс Робінсона, проба Штанге, проба Генчі, індекс Кердо, проба Руф’є, індекс функціональних змін (індексом Кетле); методи математичної статистики. Перевірку статистичної значущості розходження показників до й після експерименту нами зроблено за допомогою непараметричних критеріїв Вілкоксона (р≤0,05), які застосовувалися для встановлення зрушень відповідних показників. Дослідження проводилися на базі фітнес клубу «Sport Live» м. Чернівці. У перетворювальному експерименті взяли участь 24 жінки у віці 21-31 роки. Заняття проводилися згідно з розробленою нами комплексною програмою з аквафітнесу, яка розрахована на 6 місяців. Тривалість заняття 60-80 хвилин, три рази на тиждень. Розроблена нами програма включала в себе вправи з арсеналу аквастрейчінг, гідрошейпінг, акваданс, акваритміка, аквабілдінг, аква-тайбо. Результати. Отримані дані показників соматичного здоров’я жінок 21-31 років свідчать про достовірне покращення результатів (р≤0,05) антропометрії, функціонального стану серцево-судинної, респіраторної системи. У ході перетворювального експерименту покращилися показники: життєвого індексу з 45,96±4,69 до 48,88±0,68; силового індексу з 35,80±1,07 до 43,26±0,71; індексу Робінсона з 85,72±12,34 до 89,63±10,11; проби Штанге з 30,28±10,32 до 37,78±12,34; проби Генчі з 16,48±4,24 до 25,19±4,58; індексу Кердо з 5,23±10,16 до 0,86±8,34; проби Руф’є з 12,21±4,26 до 8,03±2,14. Висновки. Ефективність програми занять аквафітнесом для жінок першого зрілого віку підтверджується результатами позитивних змін маси тіла, поліпшенням стану серцево-судинної і дихальної систем організму. Запропонована програма занять забезпечує оптимізацію рівня фізичного, функціонального і психічного стану, рішення задач корекції і профілактики функціональних порушень у стані здоров’я та дозволяє задовольнити потреби в сфері дозвілля, відпочинку та самовдосконалення жінок першого зрілого віку.
Health effects of aqua fitness on the body of women of the first mature age
Keywords: рілий вік, оздоровчо-рекреаційна рухова активність, аквафітнес.