Психологічні ефекти та їх роль у житті людини - Чуйко, Галина; Чаплак, Ян (BOLESWA Publishers & UKRLOGOS Group LLC, 2026)
Мозок людини зазвичай досить активно реагує як на зовнішнє оточення, так і на внутрішні процеси, особливо відзначаючи зміни в них, оскільки вони можуть мати різні наслідки, проте далеко не завжди налаштований творчо, зокрема, через втому чи намагання адекватно реагувати на інформацію, що поступає, потік якої постійно збільшується, тому використовує алгоритми реагування на типові чи такі, що вже зустрічалися раніше, стимули. Саме такими алгоритмами реагування людини на ситуації чи події є психологічні ефекти, що служать не завжди усвідомлюваними установками людини щодо певних життєвих ситуацій чи обставин.
Keywords: психологічні ефекти, ефект претфолла, пардокс вибору, ефект свідка