Формування іншомовної комунікативної компетентності молодших школярів методом повної фізичної реакції - Коропатніцька, Тетяна Петрівна; Лабінська, Богдана Ігорівна; Колісниченко, Тетяна Вікторівна (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2021)
Статтю присвячено теоретичному дослідженню методу повної фізичної реакції (Total Physical Response), вивченню способів формування компетентності іншомовного говоріння в молодших школярів із використанням методу повної фізичної реакції, тобто методу навчання іноземної мови через використання фізичних рухів, як реакції на усні стимули, команди, інструкції. Цей метод інтегрований зі знаннями з галузі педагогіки, психології, практики іншомовного мовлення і дає змогу здійснювати навчання іноземної мови, орієнтоване на особистісні здатності й уміння учнів початкової школи. Проаналізовано вікові психологічні особливості молодших школярів і визначено, що розвиток мислення дитини найяскравіше виявляється в її навчальній та руховій діяльності. Обґрунтовано, що метод повної фізичної реакції доцільно використовувати на будь-якому етапі уроку, застосовуючи при цьому різноманітні вправи, як-от рухливі пісні, рухливі ігри, історії з рухами, роботу з картками. Оскільки не всі рухливі пісні, ігри, історії можуть підійти для раннього вивчення іноземної мови, виокремлено критерії для їх відбору. У статті запропоновано поради для ефективного використання рухливих пісень на уроці іноземної мови. Щоб історії захоплювали дітей та були прийняті іноземною мовою, подано критерії, яким вони повинні відповідати. Наведено переваги й недоліки методу повної фізичної реакції.
Keywords: метод повної фізичної реакції, початкова школа, рухливі пісні, рухливі ігри, розказування історій з рухами; Total Physical Response, primary school, movement songs, movement games, storytelling through movement