Сутність поняття етнотуризму: підходи та визначення - Бучко, Жанна (Львів: Простір-М, 2023)
Проаналізовано поняття культурно-історичного, культурно-релігійного, культурно-антропологічного, культурно-екологічного, історико-етнографічного, культурно-етнічного, культурно-етнографічного та інших підвидів пізнавального туризму. Обґрунтовано поняття етнотуризму, що включає в себе ознаки вище зазначених, та виокремлюється як вид пізнавального туризму, основною метою якого є відві- дування етнокультурного об'єкта для пізнання історичних, археологічних, антропологічних, етнографічних, культурних, архітектурних, побутових особливостей того чи іншого народу (етносу), що проживає зараз або проживав коли-небудь на даній території. Узагальнено предметну сутність етнотуризму, що орієнто- ваний на ознайомлення туриста з традиціями і звичаями регіону, який він відвідує.
THE ESSENCE OF THE CONCEPT OF ETHNOTURISM: APPROACHES AND DEFINITIONS
The concepts of cultural-historical, cultural-religious, cultural-anthropological, cultural-ecological, historicalethnographic, cultural-ethnic, cultural-ethnographic and other subtypes of cognitive tourism are analyzed. The concept of ethnotourism, which includes the above-mentioned features, is substantiated and is distinguished as a type of cognitive tourism, the main purpose of which is to visit an ethnographic object to learn about the historical, archaeological, anthropological, ethnographic, cultural, architectural, everyday features of a particular people (ethnos), who lives now or has ever lived in this territory. The objective essence of ethnotourism, which is focused on familiarizing touristswith the traditions and customs of the region they visit, is summarized.
Keywords: етнотуризм; історико-культурний туризм; культурно-етнографічний туризм; туристичний ринок; ethnotourism; historical and cultural tourism; cultural and ethnographic tourism; touristmarket