Податкові реалії формування фінансової безпеки територіальних громад в Україні - Бак, Н.А. (Тернопіль: ЗУНУ, 2022)
У дослідженні наголошено, що необхідність акумулювати ресурси для подолання загроз національній безпеці призвела до окремих радикальних змін в економічній політиці Української влади за різними її напрямками (податковому та митному, насамперед). Це зумовило втрату доходів місцевих бюджетів. Недоотримання запланованих податкових надходжень – це реалізована загроза податковій безпеці територіальних громад. Одночасно, загальнодержавна податкова політика негативно вплинула на стан фінансової безпеки ТГ через недоотримання офіційних трансфертів від органів влади інших рівнів; відсутність у більшості органів місцевого самоврядування напрацьованої системи запобіжних заходів у разі виникнення критичної ситуації щодо стану податкової безпеки ТГ; формування прецеденту негативного потужного зовнішнього адміністративного впливу на фінансову стійкість ТГ. Загалом такі реалії ставлять під сумнів подальше просування країни на шляху демократичних реформ у сфері публічних фінансів. Завдання посилення фінансової безпеки територіальних громад можливо сьогодні виконати шляхом інвентаризації майнових об’єктів, які перебувають у власності приватних осіб - платників податку на майно; посилення співпраці з контролюючими органами з метою забезпечення отримання в автоматичному режимі актуальної інформації про всіх платників податків до місцевих бюджетів; забезпечення максимальної прозорості процесу формування та використання місцевих бюджетів задля надання місцевим власникам бізнесу додаткової мотивації виконувати податкові зобов’язання; долучення до процесу розташування на власній території суб’єктів господарювання, переміщених із небезпечних зон, шляхом надання їм найбільшого сприяння щодо використання місцевих ресурсів.
Keywords: територіальні громади, фінансова безпека, податкова політика, податкові пільги