Таємниці Старого Берладського шляху: Краєзнавчі нариси з історії Буковини - Квасецький, Андрій Теофілович (Видавничо-інформаційний центр «Місто», 2025)
Нове видання чернівецького журналіста-дослідника – це тематичне продовження краєзнавчої розвідки «Старий Берладський шлях», що побачила світ 2023 року у видавництві «Місто». На основі залучених новітніх джерел, нового прочитання і трактування відомих історичних матеріалів автор переосмислює деякі сторінки давньої історії Буковини, пов’язаної з перебуванням краю у складі Галицької (Галицько-Волинської) держави, а відтак Молдавського князівства. Це стосується сусідства Русі та Угорського королівства в період Х-XIV століть, заснування Молдавського князівства, переходу до його складу Шипинської землі, локалізації старовинного міста-фортеці Хмелева, ролі руського боярства, зокрема його чільного представника логофета та дворника Івана Купчича, а також деяких інших питань. Для істориків, краєзнавців, студентів, учнів і всіх, хто цікавиться історією рідного краю.
Keywords: Історія, краєзнавство Буковини