Формування геоінформаційної бази даних на територію Чернівецької області - Вощинський, Дмитро Вікторович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2022)
Одним із шляхів вирішення проблем старіння картматеріалу є використання засобів ГІС-картографування із використанням даних ДЗ та створення комплексних інтерактивних карт. Ці технології, що ґрунтуються на цифрових картографічних базах даних й сучасних цифрових методах топографо-геодезичних й GNSS-знімань, цифрової фотограмметрії, ДЗ та дозволяють автоматизовано вирішувати питання створення й реалізації класичних та цифрових карт. У нашому магістерському дослідженні аналізувався методикотехнологічний потенціал ГІС-картографування на базі його експериментального застосування для моделювання території Чернівецької області. Вибір території дослідження обумовлений наступними головними причинами: багатофункціональність землекористування, яка притаманна регіону; специфіка екологічної ситуації, яка є наслідком домінування природничих ландшафтів; нагальна необхідність розробки підходів оптимізації землекористування, що в більшій чи меншій мірі ґрунтуватимуться на використанні сучасних ГІСтехнологій й глибокому аналізі географічних даних.
Keywords: ГБД, ГІС