ДИНАМІЧНІ ВЗАЄМОДІЇ У ФОНОЛОГІЧНИХ СИСТЕМАХ: ЧАСТКОВА ПРОДУКТИВНІСТЬ - Чепишко, Роман; Прохоров, Микола Георгійович (My University, 2025)
Ця стаття досліджує явище часткової продуктивності у фонологічній системі, зосереджуючись на чергуванні середніх голосних [ɔ] та [ɛ] із [i] у специфічних морфологічних контекстах. Традиційно вважане історичним залишком із обмеженим значенням для сучасної граматичної компетентності, це явище переглядається у дослідженні з акцентом на його часткову продуктивність у сучасних фонологічних системах. Приймаючи синхронний підхід, аналіз показує, що це чергування функціонує як циклічна лексична трансформація, зумовлена специфічними морфофонологічними умовами, такими як базові [ɔ] або [ɛ], похідне середовище "єра" та наявність закритого складу. Однак чергування не застосовується однаково у всіх контекстах, виявляючи чіткі моделі продуктивності та обмежень. У дослідженні розглядаються як систематичні випадки чергування, так і помітні винятки, що свідчить про те, що цей процес активний у певних мовних середовищах, але обмежений в інших через лексичні, морфологічні та фонологічні чинники. Ця часткова продуктивність відображає її інтеграцію у сучасну фонологічну компетентність, сформовану динамічною взаємодією між історичними залишками та сучасними мовними правилами. Стаття пропонує детальний аналіз цих моделей, пропонуючи рамковий підхід, який враховує варіативність і заохочує подальші емпіричні дослідження для глибшого розуміння. Синтезуючи синхронні та діахронні перспективи, це дослідження сприяє більш всебічному розумінню фонологічних чергувань і їхньої ролі у формуванні складних мовних систем.
DYNAMIC INTERACTIONS IN PHONOLOGICAL SYSTEMS: PARTIAL PRODUCTIVITY
Keywords: генеративна лінгвістика, фонологія, автосегментна фонологія, фонологічні чергування, часткова продуктивність