Поняття персональних даних працівника. - Odovichena, Yana (м. Ужгород, 2025)
Стаття присвячена дослідженню поняття «персональні даних працівника» та ознак, які йому характерні. В даному контексті, проаналізовано визначення «персональних даних особи», які містяться в нормативно-правових актах України та Загальному регламенті із захисту персональних даних Європейського Союзу. Категорія «персональні дані працівника» наразі немає легального визначення в трудовому законодавстві, що, в свою чергу, призводить до порушення одного із основних прав особи і, в тому числі працівника, – права на невтручання в особисте життя. Важливо надати більш детального правового регулювання порядку захисту особистої інформації працівника, оскільки працівник передає роботодавцю значний об’єм своїх персональних даних починаючи зі стадії рекрутингу і закінчуючи звільненням, а іноді й ще довшим періодом, протягом якого роботодавець зберігає інформацію про працівника в своїх базах. Проаналізувавши визначення поняття «персональні дані працівника», які наведені науковцями, можна виділити його основні ознаки: інформація стосується конкретної особи, яка працює на основі трудового договору; інформація пов’язана з кваліфікацією працівника, його діловими та професійними якостями та/або є необхідною для виконання працівником певної трудової функції; надається роботодавцю працівником або збирається ним самостійно; підставами збору інформації є вимоги законодавства. Запропоновано авторське визначення поняття «персональні дані працівника» - це відомості, про особу, яка працює на основі трудового договору (контракту) та які стосуються її професійних й ділових якостей, а у випадках передбачених законом – інші відомості, що надаються роботодавцю чи збираються ним самостійно, при працевлаштуванні особи та під час виконання нею трудової функції. Автор вважає доцільним на законодавчому рівні визначити відомості, які відносяться до персональних даних працівника, зокрема: вік, дата і місце народження, громадянство, реєстраційний номер облікової картки платника податків, трудова діяльність, стан здоров’я, рівень освіти, володіння українською та іноземними мовами. При цьому, слід враховувати, що нормами спеціального законодавства передбачається обов’язок роботодавця отримати від працівника додаткові відомості в залежності від сфери діяльності, тобто перелік персональних даних може бути доповнений спеціальними відомостями, які будуть стосуватися трудової функції працівника. Зроблено висновок, що законодавче закріплення поняття «персональні дані працівника» матиме позитивні наслідки для захисту прав працівника та окреслить для роботодавця міру законного збору, зберігання та обробку персональних даних своїх працівників не порушуючи меж їхньої приватності.
Keywords: захист персональних даних працівника; персональні дані працівника; персональні дані; права працівника