Особливості ціннісно-смислової сфери молодих жінок з різним сімейним статусом - Велущак, Марина Юрівна (My University, 2023)
Сучасному світові притаманні невизначеність та високий темп змін. Людина для нормального пристосування й розвитку повинна бути високоактивною, гнучкою, вміти швидко обробляти інформацію, володіти комунікативними навичками тощо. Однак, сучасний вектор розвитку більшою мірою відображається на цінностях та смислах існування людства. Саме цінності орієнтують особистість у мінливому світі, а смисли обумовлюють мету її існування. Для психологічної допомоги людині щодо нормалізації життя й адаптації потрібне глибоке розуміння ціннісносмислової сфери та її функціональних особливостей, її місця в структурі особистості. У ході теоретичного аналізу досліджуваної проблеми узагальнено наукові підходи до ціннісно-смислової сфери як центрального утворення особистості, проаналізовано структурні компоненти ціннісно-смислової сфери особистості, розкрито особливості ціннісно-смислової сфери молодих жінок. Проведене емпіричне дослідження було спрямоване на виявлення особливостей структурних компонентів ціннісно-смислової сфери молодих жінок відповідно до їхнього сімейного статусу. Доведено, що існують відмінності в особливостях ціннісно-смислової сфери молодих жінок із різним сімейним статусом. На основі отриманих результатів було розроблено практичні рекомендації для молодих незаміжніх та заміжніх жінок, які спрямовані на розвиток й корекцію їхніх ціннісних орієнтацій. The modern world is characterized by uncertainty and a high rate of change. For normal adaptation and development, a person must be highly active, flexible, able to process information quickly, have communication skills, etc. However, the modern vector of development is largely reflected in the values and meanings of humanity’s existence. It is the values that orient a person in a changing world, and the meanings that determine the purpose of his or her existence. Psychological assistance to a person to normalize life and adaptation requires a deep understanding of the value-sense sphere and its functional features, its place in the personality structure. In the course of the theoretical analysis of the problem under study, the article summarizes scientific approaches to the value-sense sphere as a central formation of personality, analyzes the structural components of the value-sense sphere of personality, and reveals the peculiarities of the value-sense sphere of young women. The empirical study was aimed at identifying the peculiarities of the structural components of the value-sense sphere of young women according to their marital status. It is proved that there are differences in the features of the value-sense sphere of young women with different marital status. On the basis of the obtained results, practical recommendations for young unmarried and married women aimed at developing and correcting their value orientations have been developed.