Технологічний дисбаланс для динамічно сталого розвитку національної економіки - ZRYBNIEVA, IRYNA (Науковий погляд: економіка та управління, 2019)
У статті автор зазначає, що технологічний баланс має наступні характеристики: однією з найважливіших передумов стану балансу технологічних систем виступає нечутливість технологічних систем до зовнішніх впливів; характеристикою балансу виступає синергія від розвитку напрямків (елементів) технічних систем; результатом балансу виступає стійкість технологічних систем. При недосягненні хоча б одного із зазначених аспектів, можна вести мову про наявність технологічного дисбалансу; однак, як правило, дисбаланс проявляється по всім зазначеним аспектам. Технологічний дисбаланс запропоновано розуміти порушення рівноваги в технологічному аспекті розвитку національної економіки, у результаті якого технологічні системи виявляються чутливими до зовнішніх впливів, відсутня синергія в існуванні і розвитку напрямків (елементів) технічних систем, а самі технологічні системи є нестійкими як до зовнішніх, так і до внутрішніх шоків. Конкретні прояви технологічного дисбалансу, що відображаються в економічних показниках, можуть бути різними – це дисбаланс імпорту та експорту високотехнологічної продукції, гіпертрофований розвиток одних наукомістких галузей на шкоду іншим; достатньо високі обсяги випуску високотехнологічної продукції на тлі низької конкурентоспроможності такої продукції на світових ринках, і навпаки. Серед важливих напрямів розвитку національної інноваційної системи України можуть бути названі такі як: забезпечення істотного підвищення інноваційної культури на всіх рівнях соціуму, підприємництва та державного управління; підвищення комерціалізації НДДКР; розвиток концепції підприємницьких університетів.
Keywords: технологічна система; технологічний дисбаланс; інновації; збалансований розвиток; національна економіка; інноваційна активність; комерціалізація