Ментори та Інґеборґ Бахман: письменницька майстерня успішного старту - Isapchuk, Yulia (Чернівці : Чернівец. нац. ун-т. ім. Ю. Федьковича, 2022)
Досліджується фігура ментора для становлення автора-початківця на прикладі творчості успішної австрійської письменниці Інґеборґ Бахман (1926–1973). Аналізується роль наставника від перших проб пера авторки включно до статусу віденської інтелектуалки середини ХХ ст. Поетапно простежується безпосередній вплив старших письменників та митців з генерації однолітків на формування її ідіостилю. Змальовується постать першого ментора, каринтійського письменника та педагога Йозефа Фрідріха Перконіґа на прикладі її раннього оповідання „Хрест Гондіча” („Das Honditschkreuz”, 1943/1944) та „Листів до Феліціана” („Briefe an Felician”, 1946). Виокремлюється фігура другого ментора, австрійського письменника-репатріанта Ганса Вайґеля, та його письменницька майстерня („Групи 50”). Акцентується увага на автобіографічному романі Г. Вайґеля „Незавершена симфонія” („Unvollendete Symphonie”, 1951) та на першому романі І. Бахман „Безіменне місто” („Stadt ohne Namen”) під його керівництвом впродовж 1947–1952 рр. Фокусується увага на віденському знайомстві І. Бахман з Паулем Целаном, що дало старт мистецькому діалогу двох молодих авторів: збірки віршів „Відрочений час” („Die gestundete Zeit”, 1953) і „Заклинання до Великої Ведмедиці” („Anrufung des großen Bären”, 1956) І. Бахман та „Мак і пам’ять” („Mohn und Gedächtnis”, 1952) П. Целана. Порівнюється паралельне листування авторки з Г. Вайґелем та П. Целаном, підкреслюється їхня відмінна спрямованість та подальша доля. Аналізується роль безпосереднього віденського оточення І. Бахман, що сприяло поширенню її дебютних текстів: Г. Гакель, З. Мельхінґер, Р. Фельмаєр та подруга І. Айхінґер. Враховується роль Ганса Вернера Ріхтера, очільника знаменитої „Групи 47”, позаяк премія цього об’єднання (1953 р.) остаточно переконала молоду авторку стати професійною письменницею. Простежується спілкування з німецьким композитором Гансом Вернером Генце як співіснування „близнюків по духу” та вдалий інтермедіальний тандем.