Виховання особистісних якостей молодших школярів у позаурочній діяльності - Чернолюк, Марія Олександрівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
Кваліфікаційна робота другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 13.00.01. «Початкова освіта» присвячена вивченню актуальної проблеми виховання – особистісних якостей у молодших школярів. Проаналізовано наукові виміри щодо змісту та сутності поняття «особистісні якості», розкрито специфіку розвитку уявлень у молодших школярів щодо особистісних якостей та їх розвитку в позаурочній роботі. За результатами емпіричного дослідження обгрунтовано важливість особистісно-орієнтованого та діяльнісного підходів у вихованні особистісних якостей в дітей молодшого шкільного віку; необхідність підвищення потенціалу виховання особистісних якостей у практиці сучасної школи, а саме: організації позаурочної роботи, змістом якої передбачено використання проблемно-рольових ігор, міні-дослідження, проведення тренінгів, що сприяє утвердженню моральних переконань, розвитку особистісних якостей, почуття власної гідності тощо
Keywords: позаурочна діяльність; витриманість; особистість; сумлінність; особистісні якості; самостійність; відповідальність; працелюбність; товариськість; цілеспрямованість; організованість