Становлення малого і середнього підприємництва у забезпеченні соціально-економічного розвитку національної економіки - Жаворонок, А.В.; Холявко, Н.І. (Причорноморські економічні студії, 2020)
У статті досліджено питання становлення та економічної сутності малого й середнього підприємництва у забезпеченні соціально-економічного розвитку національної економіки. Визначено, що розвиток малого й середнього підприємництва є одним з пріоритетних напрямів в економічній політиці країни і будь-якого її регіону, що зумовлено його впливом на стан соціально-економічних процесів загалом, зокрема насичення товарних ринків, наповнення бюджетів усіх рівнів, вирішення соціально-побутових проблем населення. Визначено, що мале й середнє підприємництво є обов’язковим елементом ринкової економіки, двигуном економічних та науково-технічних процесів у суспільстві, важливим стабілізаційним механізмом і засобом реалізації особливого підприємницького потенціалу населення. МСБ пройшло складний шлях становлення та розвитку, нині виконує низку функцій, спрямованих на підвищення економічного потенціалу регіону, формування передумов для практичної реалізації інноваційних проєктів, створення нових робочих місць, зростання доходів населення, збереження та розвиток його інфраструктури тощо.
Keywords: підприємництво, малий та середній бізнес, інноваційна діяльність, національна економіка.