Проекти міжрегіональної співпраці в компенсаційних стратегіях розвитку регіонів - Krupenna, Inga; Budnikevich, Iryna; Havrysh, Iryna (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія «Економічні науки», 2019)
У статті досліджено практику реалізації проектів міжрегіональної співпраці в компенсаційних стратегіях розвитку регіонів та узагальнені пріоритетні напрямки міжрегіональної співпраці. Авторами конкретизовані завдання компенсаційної політики привабливості регіону, уточнені механізми, які лежать в основі компенсаційних стратегій розвитку регіонального економічного простору. Відзначено, що компенсаційні стратегії розвитку регіонального економічного простору підвищують привабливість найбільш проблемних регіонів через механізми інтеграції з найбільш розвиненими. Акцентовано увагу на міжрегіональних проектах, що сприяють додатковому розширенню регіональних ринків за рахунок створення умов (виробничих, інфраструктурних, економічних, фінансових, кадрових, маркетингових) для розвитку ринків продукції та послуг. Узагальнено досвід впровадження партнерства на регіональному та міжрегіональному рівні Австрії, Ізраїлю. Проаналізовано механізми реалізації регіональної компенсаційної політики на державному рівні Канади, Франції, Нідерландів. Розглянуті підходи до організаційне забезпечення реалізації регіональної політики привабливості через створення так званих міжрегіональних і регіональних інститутів-організацій. Відзначено необхідність активного використання в процесах міжрегіональної співпраці такої організаційної форми територіального маркетингу як промоутерські агентства.
PROJECTS OF INTER-REGIONAL COOPERATION IN COMPENSATION STRATEGIES FOR REGIONAL DEVELOPMENT
Keywords: міжрегіональне співробітництво; територіальний маркетинг; компенсаційна політика привабливості; політика привабливості регіону; стратегії розвитку; промоутерські агентства