До питання розмежування наукової фантастики і фентезі - Паранюк, Дан Вікторович (Чернівецький нац. Ун-т, 2024)
Розглянуто проблеми розмежування жанрів фантастики та фентезі у межах сучасної літературознавчої теорії. Увагу зосереджено на історичних, теоретичних та рецептивних підходах до еволюції цих жанрів. Проаналізовано концепцію жанрової матриці, що відображає ключові інваріанти та динамічні зміни жанрової природи літературних текстів. Особливу увагу приділено поглядам Ж. Женетта, Ц. Тодорова, Ж.-М. Шеффера, а також сучасних українських дослідників, які пропонують інноваційні підходи до вивчення жанрової еволюції. Простежено, як фантастика, що історично виникла на перетині міфології, фольклору та епосу, еволюціонувала до метажанрових форм, таких як наукова фантастика та фентезі. З’ясовано специфіку симулятивного хронотопу, який об’єднує реальне та уявне, інтертекстуальність як ключовий елемент жанрової побудови, а також рецептивна спрямованість жанру. Окремо висвітлено поняття жанрової трансформації та модифікації, які впливають на перетворення жанрів у нові форми. Акцентовано відмінності та спільні риси між фантастикою і фентезі, зокрема, через критерії хронотопу, мотивування подій та рецептивну специфіку текстів. Запропоновано розглядати фентезі як метажанр із широким спектром різновидів, від епічного до філософського. Через диференціацію фантастичного поглиблено розуміння жанрових меж і механізмів літературної динаміки.
Keywords: жанр; жанрова матриця; жанрова еволюція; жанрові трансформації; метажанр; фантастика; наукова фантастика; фентезі.