Методи та засоби вимірювань - Фесів, Ігор Васильович; Кривецький, Василь Іванович (My University, 2021)
Курс лекцій Методи та засоби вимірювань. Представлено теоретичну інформацію, описано методичні рекомендації для проведенню лекцій. В сьогоднішніх умовах розвитку економіки України зросли вимоги до якості промислової продукції. Якісна продукції стає головним чинником задоволення потреб споживачів підчас придбання продукції й одним з факторів здатності конкурувати підприємствам. Однак розвиток експорту в Україні показав, наступне продукція вітчизняних підприємств бажає бути більш конкурентоспроможною на світовому ринку, саме за якістю. Для рішення задачі з підвищення якості ще на етапі виробництва фахівці повинні добре володіти способами і методами вимірювання, забезпечення єдності, що складає завдання такої науки, як метрологія. Метрологія ділиться на три розділи – теоретичну, прикладну і законодавчу метрологію. До напрямків метрології, що забезпечують якість промислової продукції, відносяться: 1) розробка теорії вимірів; 2) розробка методик вимірювання, методів установлення точності й вірності вимірювання; 3) забезпечення загальної цілісності вимірювання; 4) визначення основних одиниць фізичних величин. При підготовці інженерів вивчення основ метрології, особливостей здійснення вимірювань у галузях, відповідних спеціальності, є важливе. У конспекті лекцій, що створений для допомоги студентів перших, других курсів при вивчені основ метрології, здійснено узагальнення результатів наукових досліджень, а також практичний досвід у дані області за останні роки, в Україні та за кордоном. Розглянуті історичні етапи розвитку та еволюція метрології, представлено та викладено основні поняття метрології, сучасні види і методи фізичних вимірювань. Особлива увага в роботі приділена міжнародним та вітчизняним метрологічним організаціям, а також державній метрологічній службі України. Лекції добре узгоджені та відповідають програмі дисципліни «Метрологія» навчальних планів спеціальностей «152 – Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка».
Конспект лекцій для самостійної роботи з навчальної дисципліни «Методи та засоби вимірювань»
У методичній розробці представлено лекції у вигляді теоретичного матеріалу та наведено результати експериментів метрології. Для студентів технічних факультетів за спеціальністю 152 «Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка»
Keywords: Метрологія; Фізичні величини; Одиниці вимірювання; Похибка; Вимір; Область вимірювання