Без мови немає народу - Меленчук, Ольга Василівна; Мельничук, Богдан Іванович (Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2021)
У статті здійснено аналіз художніх творів українських письменників від давніх часів до початку ХХ століття, в яких художньо осмислюється важливість рідної мови в житті українського народу. Зокрема акцентовано на творчості К.Саковича, А.Радивиловського, Л.Барановича, І.Мазепи, Г.Сковороди, І.Котляревського, Г.Квітки-Основ'яненка, Т.Шевченка, Ю.Федьковича, С.Воробкевича, І.Франка, Лесі Українки, Олени Пчілки, К.Заклинського, Б.Грінченка, О.Кониського.
Keywords: Україна; мова; народ; давній; слово; незалежність; свобода