Особливості процесу адаптації у першокурсників - Палагнюк, Тарас; Петричук, Петро (My University, 2023)
Сучасна система вищої освіти зазнає кардинальних змін, які мають на меті підвищення ефективності підготовки фахівців у різних галузях виробництва та сфери обслуговування. Вимоги що диктує суспільство полягають у тому, аби подолати труднощі пов’язані із вступом молоді до ЗВО. Перехід на сертифікацію знань випускників загальноосвітніх навчальних закладів безумовно позитивно вплинув на підвищення якості освіти учнів та дозволив полегшити процес вступу до вищої школи. Проте аналіз стану адаптації першокурсників до навчання виявив деякі нові аспекти, що пов’язані з труднощами входження у студентське життя та опанування фаховими знаннями і вміннями майбутньої професії. Процес адаптації студентів до процесу у закладах вищої освіти є актуальним завданням сучасної вищої освіти, оскільки навантаження, що здійснюють свій негативний вплив на студентів здатні погіршувати сприйняття навчального матеріалу. Регулярні заняття руховою активністю, що включаються в фізичну культуру і спорт, здатні позитивно впливати на покращення фізичного і психоемоційного стану студентів.
Keywords: внутрішня мотивація; фізичне виховання; система освіти; фізична культура