Організаційно-педагогічні умови партнерської взаємодії закладу загальної середньої освіти та органів місцевого самоврядування у сфері захисту прав дитини - Тодоріко, Анатолій Валентинович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена соціальними трансформаціями українського суспільства – децентралізацією, зростанням ролі територіальних громад, реформуванням освіти та викликами воєнного часу. За цих умов захист прав дитини постає як інтегрована гуманітарна проблема, що поєднує правовий, соціально-педагогічний і управлінський виміри та потребує ефективної міжвідомчої взаємодії на локальному рівні. Невідповідність між нормативно закріпленими механізмами і практикою їх реалізації виявляється у фрагментарності дій, дублюванні функцій і недостатній узгодженості рішень, що зумовлює потребу в цілісній системі партнерської взаємодії, орієнтованій на найкращі інтереси дитини та формування безпечного освітнього середовища. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування, проєктування та експериментальна перевірка організаційно-педагогічних умов ефективної партнерської взаємодії закладу загальної середньої освіти та органів місцевого самоврядування у сфері захисту прав дитини. Об’єктом визначено процес міжінституційної взаємодії суб’єктів освітньо-соціального простору громади, предметом – зміст, структуру та технологію реалізації цих умов у контексті педагогіки партнерства та дитиноцентрованого підходу. Методологія дослідження ґрунтується на міждисциплінарному підході, що інтегрує положення педагогіки партнерства, соціальної педагогіки, теорії соціального управління та правозахисної діяльності. Використано комплекс теоретичних (аналіз, синтез, узагальнення, моделювання) і емпіричних методів (анкетування, інтерв’ю, спостереження, контент-аналіз), а також методи математико-статистичної обробки даних, що забезпечили наукову обґрунтованість і достовірність результатів.
Keywords: захист прав дитини; партнерська взаємодія; педагогіка партнерства; соціальний педагог закладу загальної середньої освіти; органи місцевого самоврядування; територіальна громада; дитиноцентрований підхід; безпечне освітнє середовище; організаційно-педагогічні умови; соціально-педагогічний супровід; міжвідомча взаємодія; професійна підготовка фахівців соціальної роботи; соціальна відповідальність; найкращі інтереси дитини; суб’єкти захисту прав дітей