Спостереження за природними явищами при вивченні географії у ЗЗСО - Годжа, Марина (My University, 2025)
У даній роботі розкрито значення спостережень за природними явищами як ефективного засобу формування природничо-екологічної компетентності учнів 6 класу. Проаналізовано наукові підходи до розуміння сутності природних явищ, їх видів та причин виникнення. Розглянуто методи, форми та етапи організації спостережень у навчальному процесі географії, особливості їх використання на уроках і в позакласній діяльності. Окрема увага приділена ролі сучасних інформаційних технологій у вдосконаленні методики спостережень. Запропоновано практичні рекомендації для вчителів щодо організації спостережень з урахуванням вікових особливостей учнів та сучасних викликів екологічної освіти. Результати дослідження можуть бути використані в освітньому процесі, під час уроків, екскурсій, проєктної роботи та формуванні екологічної свідомості школярів
Keywords: природні явища, спостереження, екологічна освіта, екологічна компетентність, географія, методика навчання, учні, сучасні технології, пізнавальна діяльність.