Ринок праці в контексті системи економічної та соціальної безпеки: роль, елементи, аналіз та значення - Жаворонок, А.В. (Європейський науковий журнал економічних та фінансових інновацій, 2023)
У даній науковій статті розглядаються важливі аспекти функціонування ринку праці у контексті формування стійкої економічної та соціальної системи безпеки міста. Автор аналізує роль міста, як ключового фактора, що визначає економічний та соціальний прогрес, досліджує складові міського середовища, акцентуючи на сучасних особливостях та стану ринку праці, як індикатора економічного потенціалу та ринкової активності.Основна увага приділяється значенню можливостей працевлаштування, що виступає ключовим фактором вибору місцепроживання в умовах масових внутрішньо міграційних потоках населення, спричиненого повномасштабним вторгненням. Автор зосереджується на докладному аналізі ринку праці в Україні та, зокрема, в Києві, як найбільш динамічній соціально-економічній системі, враховуючи економічний потенціал та ринкову активність.Також, у статті окреслено, що при аналізі тенденцій та ринку праці необхідно включати вивчення регіональних особливостей працівників та роботодавців, адже відсутність в їхньому співвідношенні та розумінні може ускладнювати пошук нового місця роботи при внутрішньому переміщенні. Додатково розглядаються актуальні тенденції ринку праці, такі як попит на віддалену роботу, ейджизм та вплив на готовність до офіційного працевлаштування внесення даних співробітників до ТЦК. Наведені висновки про важливість збалансованого ринку праці для підвищення рівня як соціальної безпеки у місті, так і системи економічної безпеки загалом.
Keywords: ринок праці; зайнятість; безробіття;національна економіка; економіка міста; соціальна підсистема; соціальна безпека; система економічної безпеки; економічні інтереси; розвиток; рівень соціальної безпеки міста; ризики та загрози; управління соціальною безпекою; моніторинг; прогнозування; адаптація; регіональні особливості ринку праці.