Проблема організаційного стресу в умовах соціальної нестабільності - Крицяк, Валентин Олександрович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У роботі здійснено аналіз наукових підходів до розуміння стресу, його видів, функцій та наслідків, охарактеризовано детермінанти організаційногой професійного стресу, а також основні способи їх профілактики та подолання. В емпіричному дослідженні взяли участь працівники організації ПП «Буковина Трек» (n = 52). Для збору емпіричних даних застосовувалися такі методики: шкала організаційного стресу А. Макліна, методика «Копінг-стратегії» Р. Лазаруса, тест «Шкала реактивної і особистісної тривожності» Ч. Спілбергера, опитувальник Р. Плутчика та К. Конте «Індекс життєвого стилю», тест на визначення рівня стресу за В. Ю. Щербатих. У результаті дослідження встановлено, що високий рівень організаційного стресу пов’язаний з підвищеною тривожністю, активізацією психологічних захисних механізмів та використанням як адаптивних, так і неадаптивних копінг-стратегій.
Keywords: стрес; організаційний стрес; професійний стрес; копінг-стратегії; психологічний захист; тривожність