Topical Issues of Procedural Law in Ukraine : Scientific monograph. - Savchyn Савчин, Nelia Неля (Baltija Publishing, 2025)
Стаття присвячена дослідженню особливостей розгляду цивільних справ у режимі відеоконференції як сучасної форми здійснення правосуддя в умовах цифрової епохи та воєнного стану в Україні. Використання відеоконференцій дозволяє забезпечити доступ до суду, дотримання процесуальних прав та підвищення ефективності судочинства. Автор аналізує нормативно-правову базу, що регулює проведення судових засідань у дистанційному форматі, зокрема положення Цивільного процесуального кодексу України та інших законодавчих актів. Особлива увага приділена практичним аспектам використання системи відеоконференцзв’язку в цивільному судочинстві, технічним вимогам та процедурі застосування, а також впливу технологій на спрощення судового процесу. У статті розглядаються переваги розгляду справ у режимі відеоконференції, зокрема економія часу та ресурсів, розширення доступності правосуддя для осіб у віддалених регіонах або за кордоном, а також мінімізація ризиків для здоров’я та безпеки учасників у період пандемії COVID-19 та воєнного стану. Також у статті проаналізовано судову практику в справах, які розглядаються у режимі відеоконференції. Дослідження містить аналіз застосування дистанційного судочинства в інших країнах, таких як Італія, Іспанія, Чехія, Естонія, Франція, Німеччина, Швеція, США, Канада та ін., та висвітлює перспективи вдосконалення дистанційного правосуддя в Україні. Зроблено висновок про необхідність подальшого розвитку правових та технічних засобів для розширення можливостей застосування відеоконференцзв’язку в судовій системі в умовах глобальних викликів сьогодення.
Keywords: цивільний процес; цивільна справа; судовий розгляд; режим відеоконференції; судове засідання; правосуддя; судова практика