Палагнюк О. В.Формування соціальної відповідальності особистості в умовах суспільних трансформацій : навч.-метод. посіб. / Ольга Палагнюк. Чернівці. Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича. 2025. 276 с.0 - Палагнюк, Ольга Василівна (My University, 2025)
У навчально-методичному посібнику представлено авторську корекційно-розвивальну програму формування соціальної відповідальності особистості в умовах суспільних трансформацій, воєнних і кризових викликів. Видання містить теоретико-методичне обґрунтування соціальної відповідальності як соціально-психологічного та духовно- ціннісного феномену, розкриває її зв’язок з ідентичністю, самоприйняттям, солідарністю, згуртованістю, психологічною стійкістю та відтворенням соціального капіталу. У посібнику подано модульну тематично-змістову структуру тренінгової програми, детально висвітлено процедурно-методичне забезпечення групового та індивідуального форматів роботи, представлено результати апробації й оцінку ефективності програми, а також методичні рекомендації, адаптації та можливості її інтеграції в освітній, соціально- психологічний і громадянський простір. Матеріали поєднують міждисциплінарну наукову обґрунтованість із практичною спрямованістю та орієнтовані на розвиток ціннісної відповідальності фахівця, духовно- моральних і правових орієнтирів, емпатії, громадянської позиції та готовності до соціальної взаємодії. Посібник адресовано викладачам закладів вищої освіти, практичним психологам, соціальним та інклюзивним педагогам, тренерам, студентам і фахівцям соціально- гуманітарної сфери, а також усім, хто зацікавлений в особистісному розвитку, професійному вдосконаленні та зміцненні соціальної згуртованості й солідарності.
Keywords: соціальна відповідальність