Сучасні лінгвістичні підходи в літературі (на матеріалі англійської мови) - Мігорян, Ольга; Павлович, Тетяна (Видавничий дім «Гельветика», 2024)
Стаття присвячена аналізу лінгвістичних методів, що застосовуються для вивчення сучасних художніх творів. Лінгвістичний аналіз художніх творів дозволяє дослідникам глибше зрозуміти текстуальну структуру, стилістичні особливості та соціально-культурний контекст літературних творів. Вона досліджує основні тенденції та інновації у використанні таких методів, як корпусний аналіз, стилістичний аналіз, дискурсивний аналіз, нарратологічний аналіз, семантичний аналіз, когнітивно-лінгвістичний аналіз та інтертекстуальний аналіз. Корпусний аналіз дозволяє виявити закономірності в частотності вживання слів і стилістичних прийомах сучасних авторів. Стилістичний аналіз, зокрема, демонструє, як автори використовують метафори і персоніфікації для створення виразних літературних образів. Дискурсивний аналіз допомагає зрозуміти, як мова відображає соціальні ідентичності та ідеологічні позиції. Нарратологічний аналіз розкриває складні наративні структури і техніки, що використовуються у сучасних творах. Семантичний аналіз фокусується на багатошарових значеннях символів і метафор у текста. Когнітивно-лінгвістичний аналіз вивчає, як читачі сприймають і інтерпретують літературні світи, зокрема. Інтертекстуальний аналіз досліджує взаємодію між текстами, виявляючи культурні і літературні зв’язки. В сучасному світі інтеграція цифрових технологій і міждисциплінарних підходів сприяла розширенню можливостей лінгвістичних методів, роблячи їх незамінним інструментом у сучасному літературознавстві. Також розглянуто приклади аналізу конкретних художніх творів, включаючи цитати з цих творів. Таким чином, лінгвістичні методи є невід’ємною частиною сучасного літературознавства, забезпечуючи дослідників потужними інструментами для аналізу та інтерпретації текстів, що дозволяє глибше розуміти літературні феномени та їхню роль у культурі та суспільстві.
Keywords: Лінгвістичні методи, художній дискурс, літературознавство, лінгвістичний аналіз.