Англійська дипломатія та Дунайські князівства наприкінці XVI ст. // Хотин 1621. Війна і пам'ять: колект. монографія - Sych, Alexandr (My University, 2022)
Відносини Англії з країнами Південно-Східної Європи у другій половині XVI ст., зокрема з Дунайськими князівст- вами, не стали предметом спеціального наукового дослідження як у радянській, так і у сучасній українській історіографії. Лише окремі їх аспекти порушувалися у працях, присвячених діяльності англійської дипломатії в Османській імперії того часу. Питається, чому цей регіон, розташований так далеко від Британських островів (і про який, вірогідно, там мало хто взагалі чув), опинився у полі зору Англії та, відповідно, які цілі могла переслідувати тут наприкінці XVІ ст. англійська дипломатія?