ІНТРАПСИХІЧНИЙ ВИМІР ПСИХОЛОГІЧНОГО ПОСЕРЕДНИЦТВА У ПСИХОКОНСУЛЬТУВАННІ - Чаплак, Ян; Чуйко, Галина (Видавнича група«Наукові перспективи», 2026)
Стаття присвячена аналізу та розкриттю значення інтрапсихічного виміру в психологічному посередництві у процесі психологічного консультування. Зазначено існування поглядів науковців, представників різних психотерапевтичних напрямків, на природу внутріособистісного конфлікту, зокрема психодинамічного, теорії поля, поведінкового, когнітивного, гуманістичного та екзистенційного. Визначено види, цілі та об’єкти психологічного посередництва та його актуальність у процесі психологічного консультування. Констатується, що психологічне посередництво як різновид і складову психоконсультативного процесу – це форма психологічної допомоги клієнту, під час якої практичний психолог полегшує процес взаємодії, сприяє досягненню порозуміння, перетворює мову емоцій клієнта на мову аргументів і домовленостей, знижуючи водночас рівень напруженості у контакті та допомагаючи узгодити обрані клієнтом межі комунікації, його очікування; спрямовуючи взаємодію на пошук рішень та прийняття клієнтом власної відповідальності за їх реалізацію. Тобто психологічне посередництво можна застосовувати як на інтрапсихічному, так і на міжособистісному рівнях. Наголошено, що поняття посередництва не тотожне поняттю медіації, воно значно ширше як за змістом, будучи зорієнтованим на вплив третьої сторони, що сприятиме організації діалогу між сторонами та розв’язанню конфлікту в процесі психологічного консультування, так і за формою, що не зобов’язує використовувати стандарти медіаційного процесу та вимоги до його проведення у ситуації психологічного консультування. Зроблено висновок, що психологічне посередництво можна безперечно вважати різновидом психологічного консультування, зокрема через те, що воно може використовувати типовий для психологічного консультування психологічний інструментарій у процесі своєї реалізації; також воно досить чітко структуроване та формально визначене, зосереджуючись на психології конфлікту та будучи сконцентрованим на узгодженості, етичності та конструктивності взаємодії психолога та клієнта значно більше, ніж на досягненні формальних домовленостей і угод.
Keywords: психологічне посередництво, медіація, конфлікт, психологічне консультування, психологічний інструментарій