СИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО АНАЛІЗУ МІГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ - Kyfyak, Viktoria; Liubov, Vodianka; Лаврук, Іванна (ВИДАВНИЧИЙ ДІМ «ІНЖЕК» (ХАРКІВ, УКРАЇНА), 2019)
Мета статті полягає в системному аналізі факторів впливу на міграційні процеси на сучасному етапі розвитку суспільства. Розглянуто комплексний підхід дослідників до визначення поняття «міграція», а також досліджено фактори, що впливають на міграційні процеси. Обґрунтовано необхідність застосування системного підходу до аналізу міграційних процесів національної економіки та механізму їх регулювання. Виявлено причинно-наслідковий характер міграції населення. Виділено головні фактори системи впливу на міграцію: рівень заробітної плати, стан на ринку праці та перспективи людського розвитку. Здійснено порівняльний аналіз показників та їх тенденцій, які відображають ці фактори впливу на міграцію в різних країнах, а саме: рівень мінімальної та середньої заробітних плат, рівень безробіття, індекс людського розвитку. Виділено топ-5 країн, з яких здійснювалося найбільше грошових переказів в Україну за 2018 р. Окреслено напрями міграційної політики держави, яка повинна збалансувати міграційні процеси в Україні. Отже, стан і тенденції міграційних процесів в Україні загрожують соціально-економічному розвитку держави. За останні роки збільшилася кількість не тільки трудових емігрантів, але й освітніх, які мають шанс у майбутньому продовжувати свою трудову діяльність не на батьківщині, а за кордоном.
System Approach to the Migration Processes Analysis
Keywords: системний аналіз; міграція; безробіття; заробітна плата; індекс людського розвитку; міграційна політика.