Конструкції експресивного синтаксису в мовотворчості Ганни Саблук - Крулик, Людмила Михайлівна (My University, 2025)
У кваліфікаційній роботі комплексно досліджено конструкції експресивного синтаксису в поетичному тексті сучасної української поетеси Ганни Саблук з опертям на експресивність як лінгвістичну категорію, з огляду на теоретичні засади експресивного синтаксису як новітнього напряму синтаксичної теорії, з опертям на мовостиль як систему різнорівневих мовних одиниць, що формують лінгвістичний почерк письменниці, її індивідуально-авторську картину світу; на багатому ілюстративному матеріалі проаналізовано функційні можливості еліптичних конструкцій; досліджено експресивно виражальний та функційний потенціал питально-риторичних конструкцій; схарактеризовано двоскладні субстантивні речення та односкладні конструкції іменного типу, зокрема номінативні речення та називний уявлення, що слугують найрелевантнішими маркерами реалізації експресивності в поетичному тексті Ганни Саблук; визначено риторичні звертання, повтори, порівняння як синтаксичні експресеми, що вербалізують інтенції естетичності; окреслено функціональний потенціал афористичних висловлень як універсальних синтаксичних конструкцій, що вияскравлюють поетичний ідіолект Ганни Саблук.
Keywords: поетичний текст; експресивність; конструкції експресивного синтаксису; синтаксичні експресеми; мовостиль; естетичність; еліптичні речення; питально-риторичні конструкції; двоскладні субстантивні речення; односкладні речення іменного типу; риторичні звертання; порівняння; повтор; афористичні висловлення; функційний потенціал; комунікативно-інтенційний зміст; Ганна Саблук