Права людини та правосуддя: нові дискусії до питання природи та взаємозв’язку - Карвацька, Світлана; Іванюк, Руслан (Juris Europensis Scientia, 2022)
У статті розглянуто природу та взаємозв’язок між правами людини та правосуддям. Стаття виконана із засто- суванням комплексу загально-філософських та спеціально-правових методів, зокрема, діалектичного, об’єктив- ності, системності, аналізу та порівняльно-правового методу, що забезпечило цілісність та всебічність досліджен- ня. У статті обґрунтовано тезу, що права людини та правосуддя як категорії протягом останніх років зазнали як концептуального, так і практичного переосмислення. Права людини стали сучасним вираженням прагнення до справедливості: права людини – це не лише особистий захист від держави; вони не тільки визнають моральну цінність особи, але й визнають її місце в суспільстві. У статті вказано, що захист прав людини найбільше зале- жить від механізмів на національному рівні. Права людини – це основа для розширення можливостей розуміння та вирішення проблем правосуддя на місцевому, внутрішньому та міжнародному
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE