Захисний вплив берегоукріплюючих споруд на гірських річках Українських Карпат та їх типи - Ротар, Олександр Валерійович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Важливим та пріоритетним завданням для економіки України завжди буде захист територій та населених пунктів від небезпеки гідрологічних явищ, особливо коли мова іде про Карпатський регіон де паводки та повені є частим явищем. Катастрофічні паводки які є частим явищем в Українських Карпатах, особливо недавні у 2008 2010 роках, викликають необхідність визнання саме Карпатського регіону зоною небезпечних стихійних лих. Значні, непоправні наслідки цих явищ на карпатських річках пояснюються як природними так і техногенними чинниками. Наразі, для ефективного запобігання шкоди від негативних наслідків стихійних лих на гірських та передгірських річках створюють багатофункціональні протипаводкові комплекси по їх берегах та в межах їх басейнів. Сюди відносяться будівництво гідротехнічних споруд, дорожні та мостобудівні укріплення, агромеліоративні заходи, лісозбереження, неправильне землекористування, протиерозійні та стокозатримуючі заходи на схилах, захисні дамби для обвалування річок, спорудження водосховищ, зарегульованість русла, дно та берегоукріплення, спеціальні служби для завчасного гідрометеорологічного попередження та проведення аварійно-рятувальних робіт, системи страхування від паводків тощо.
Protective impact of coast reinforcement structures on mountain rivers of the Ukrainian Carpathians and their types
Keywords: гірські річки; берегоукріплюючі споруди; протипаводковий захист; гідротехнічні споруди; регулювання стоку; деформації русел