Самоактуалізація як передумова психологічного благополуччя жінки - Савчук, Людмила Іванівна (My University, 2022)
Актуальність вивчення питання самоактуалізації індивіда визначається тим, що вона пов’язана із психологічним здоров’ям та особистісною зрілістю людини. Попри наявність в літературі думки, що вивчення самоактуалізації стало лише модним захопленням, існує й глибоко обґрунтована точка зору, згідно якої самоактуалізація поступово стає фактором свідомого втручання людини у власну еволюцію. Концепція самоактуалізації відповідає соціальному замовленню, яке звертається до науки, адже вона стосується свідомості та самоусвідомлення людини, її відповідальності за своє життя. Сучасна епоха змушує людину здійснювати самоактуалізацію всіх своїх сутнісних творчих потенціалів. Самоактуалізація вимагає від особистості формування таких рис як самодостатність, незалежність, автономність, свобода. При цьому основна роль тут відводиться перетвореній у своєму розвитку свідомості людини. Перед жінкою постають різноманітні дилеми цивілізації, однією з яких є «жінка - сім’я – робота». На роботі панує «етика індивідуалізації», тобто автономії, справедливості; тут домінують владні структури, що забезпечують успіх агресивним, ініціативним, конкурентоздатним жінкам, тобто тим, хто володіє маскулінними рисами. Вдома панує «етика альтруїзму», яка містить цінності турботи, самопожертви, служіння близьким, що не може не викликати когнітивного дисонансу у жінок. Тенденція до індивідуалізації та особистої самореалізації людини є однією із найважливіших в сучасній цивілізації. Вона ставить жінку в становище, за якого кожен крок шляхом особистісної самореалізації поєднується із негативними наслідками для її сімейного-жіночого буття. У сучасному суспільстві питання про те, на основі чого здійснюється самоактуалізація особистості сучасної жінки викликає 4 значний інтерес в суспільстві, однак відсутність цілісного підходу до психологічного аналізу даної проблеми, що пов’язується з розбіжностями в інтерпретації основних термінів та відсутністю чітких визначень та критеріїв, дає підставу зробити висновок, що роль самоактуалізації як передумови психологічного благополуччя жінки потребує подальшого вивчення