Підходи до оптимізації ефективності природоохоронних заходів у лісовому господарстві - Танасієва, Марина (Економіка, управління та адміністрування, 2020)
Використання лісових ресурсів пов’язане з їх виснаженням, у результаті чого підприємства лісової галузі беруть активну участь у їх охороні та відтворенні. Природоохоронною діяльністю підприємств лісового господарства є діяльність, спрямована на досягнення максимального соціально-економічного ефекту від поліпшення стану лісових масивів, раціонального їх використання, комплексної переробки й збереження лісових ресурсів. Визначено особливості оцінки ефективності природоохоронної діяльності лісогосподарських підприємств відповідно до вимог Цілей сталого розвитку України на 2016–2030 рр., на основі чого побудовано методику такої оцінки, як основи інформаційного забезпечення процесу прийняття управлінських рішень, які сприятимуть підвищенню ефективності заходів з охорони та відтворення лісових ресурсів країни. Встановлено, що оптимізація процесу прийняття управлінських рішень щодо ефективності природоохоронної діяльності лісових господарств напряму залежить від оцінювання економічних, екологічних і соціальних ефектів такої діяльності. Побудована за результатами дослідження економіко-математична оптимізаційна модель ефективності природоохоронних заходів на основі показника чистого дисконтованого доходу дає змогу визначити оптимальний рівень їх ефективності. Сутність пропозицій з розрахунку полягає в методі визначення економічної, екологічної та соціальної ефективності природоохоронних заходів. З цією метою визначається чистий дисконтований дохід, рентабельність природоохоронних заходів та термін їх окупності. Запропоновані показники формують основу для обґрунтування напрямів природоохоронної діяльності лісогосподарських підприємств, визначення обсягів фінансування з держбюджету або позабюджетних фондів природоохоронного призначення, а також для прийняття інвестиційних рішень.
Keywords: природоохоронна діяльність; управлінські рішення; лісове господарство; сталий розвиток; оцінка ефективності природоохоронної діяльності