Олександр Колесса як літературознавець - Пурич, Марія Петрівна (My University, 2023)
Магістерська робота присвячена дослідженню постаті Олександра Колесси як вченого-літературознавця. У першому розділі розглянуто питання вивчення літературознавчої спадщини О. Колесси, визначено неоднозначні погляди дослідників щодо наукової спадщини автора. Розглянуто літературознавчі й фольклористичні зацікавлення О. Колесси та їх рецепцію в українському літературознавстві. Другий розділ присвячено вивченню шевченкознавчих зацікавлень О. Колесси. Визначено, що О. Колесса відіграв важливу роль у популяризації творчості Тараса Шевченка, активно сприяючи розвитку шевченкознавства. У третьому розділі досліджено проблематику компаративних студій О. Колесси. Визначено, що використання методів компаративістики робить дослідження О. Колесси цінним внеском у розвиток української літературознавчої науки.
Keywords: О. Колесса; літературознавство; компаративістика; шевченкознавство; фольклористика