ФОРМУВАННЯ ПЕДАГОГІЧНОЇ РЕФЛЕКСІЇ В ПРОЦЕСІ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Білоус, Олена Василівна (Tokyo, Japan, 2022)
У статті розглянуто особливості формування педагогічної рефлексії у процесі підготовки майбутніх учителів початкової школи до професійної діяльності. Розкрито сутність понять «рефлексія» та «педагогічна рефлексія», проаналізовано проблеми підвищення вимог до особистіснопрофесійних якостей педагога, його соціальної цінності та самоцінності. У зв’язку з цим передбачається, що необхідним та найважливішим компонентом у структурі педагогічної діяльності є рефлексія як пізнання та аналіз педагогом явищ власної свідомості та діяльності, як погляд на власні думки та дії з боку. Педагогічна діяльність за своєю суттю має рефлексивний характер, оскільки, організовуючи діяльність учнів, педагог зобов’язаний оцінювати себе та правильність своїх дій з позиції учнів, обов’язково брати до уваги їхні погляди, бачити їх внутрішній світ та емоційний стан. Особливо значущою професійною якістю педагога є його готовність та здатність до рефлексії.
Keywords: рефлексія; педагогічна рефлексія; професійна діяльність; формування педагогічної рефлексії; підготовка майбутніх вчителів