Комунікативно-прагматичні характеристики безсполучникових складних речень у мовостилі Марії Матіос - Гандзюк, Надія Ярославівна (My University, 2023)
У кваліфікаційній роботі висвітлено проблеми теорії безсполучникових речень у мовознавчих студіях та репрезентовано різні погляди щодо статусу безсполучникових складних речень. Доведено, що в українському мовознавстві не існує єдиного погляду щодо типології безсполучникових складних конструкції. Проаналізовано семантико-синтаксичну організацію безсполучникових синтаксичних структур, зокрема урахуванням наявності предикативних частин репрезентовано функціонування елементарних та неелементарних безсполучникових речень. Особливу увагу звернено на комунікативнопрагматичні характеристики безсполучникових складних речень в мовостилі М. Матіос. З опертям на теорію комунікативного синтаксису, парадигматичний підхід до вивчення мовних і мовленнєвих явищ, у творах письменниці виділено основні комунікативні типи безсполучникових речень. Визначено, що складні безсполучникові конструкції є продуктивними структурами в художньому тексті та активно вживаними в творах М. Матіос. Стилістична виразність, семантична наповненість, яскравість та структурна різноманітність безсполучникових складних задовольняють комунікативнопрагматичні потреби письменниці та героїв її творів.
Keywords: синтаксис; безсполучникове складне речення; семантико-синтаксичні відношення; складні безсполучникові елементарні речення; складні безсполучникові неелементарні речення; комунікативнопрагматичні особливості безсполучникового складного речення