Визначення нотаріальної юрисдикції за територіальною ознакою як гарантія захисту прав людини. - Vdovichena, Lidiia (Матеріали IV Міжнародного правничого форуму «Права людини та публічне врядування, 21 травня 2021 р., м. Чернівці. Чернівці: ЧНУ ім. Юрія Федьковича, 2021)
Досліджено, що суть нотаріальної діяльності полягає в тому, що вона має посвідчувальний, підтверджуючий характер, юридично закріплює (фіксує) права з метою запобігання їх можливим порушенням у майбутньому. принцип територіальності характеризує побудову нотаріальної юрисдикції в контексті мережевого її поширення на всю територію держави. У такому розумінні принцип територіальності можливо розглядати як розгалуженість нотаріальної юрисдикції, реалізація якої на нормативному рівні забезпечує територіальне розмежування юрисдикції нотаріусів та виокремлює нотаріальні округи. Тобто кожен нотаріус поширює свою діяльність на певну територію.
Keywords: нотаріальна юрисдикція; територіальний округ; нотаріальна діяльність; нотаріус; нотаріат