ФОРМУВАННЯ ХУДОЖНЬО-ЕСТЕТИЧНОЇ КУЛЬТУРИ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ НА УРОКАХ ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА - Николайчук, Наталія Миколаївна (My University, 2022)
Сучасний етап реформування системи початкової освіти визначає необхідним формування нового покоління учнів, які підготовлені у якісному освітньому процесі, як майбутній розумовий і культурний потенціал суспільства. Тому до молодших школярів доцільно застосовувати вимоги глибокого усвідомлення, особистісно орієнтований підхід, творче ставлення при вивченні художньо-естетичних дисциплін, опануванні образотворчої грамоти. Державні нормативні документи, зокрема концепції з естетичного виховання орієнтують заклади загальної середньої освіти на здійснення комплексу заходів, які залучатимуть учнів початкових класів до формування художньо-естетичної культури, вивчення різних видів образотворчого мистецтва, розвитку творчих здібностей у процесі відображення досвіду та культури суспільства. Серед ключових компетентностей Концепції Нової української школи виокремлюється загальнокультурна грамотність, в якій передбачається спроможність до сприймання творів образотворчого мистецтва, формування власних мистецьких смаків, самостійно висловлювати свої почуття, ідеї та досвід за допомогою мистецтва. Основою компетентності є глибоке розуміння дитиною своєї національної ідентичності, на якій базується відкрите ставлення та повага до культури. Методика навчання мистецької освітньої галузі спрямовується на активність у використанні розвивальних і виховних можливостей художньої та естетичної культури. Однією з важливих складових духовної культури суспільства є художня культура, яка допомагає особистості стати на шлях естетичного сприйняття. Відповідно, образотворче мистецтво є базою художньої культури, в якому митці через художній образ з різних видів образотворчого мистецтва відображають навколишню дійсність, можуть накопичувати естетичне ставлення до довкілля. Образотворче мистецтво має можливості для формування творчості учнів, виховання їхніх художньо-естетичних смаків з дотриманням законів краси. Навчання учнів початкової школи поєднує в собі художні можливості, різноманітні культурні складові: види та форми художньої культури, суспільні цінності, художню свідомість, традиції українського народу.