Розумова працездатність та когнітивні функції як концепт здорового способу життя у похилому віці - Гакман, Анна (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини / [редкол. : Єдинак Г. А. (відп. ред.) та ін]. Кам’янець-Подільський : Видавець Панькова А. С. 2023. Випуск 28, № 1. 70 с., 2023)
Розумова працездатність та когнітивні функції у похилому віці – провідні показник активного функціонування стану психіки, що відображає основні її властивості: увагу, сприймання, мислення, пам’ять. За допомогою фізичної активності розумова діяльність та когнітивні функції пролонгує життєздатність в періоді пізнього онтогенезу. Метою нашого дослідження було обґрунтувати розумову працездатність та рівень когнітивних функцій у контексті здорового способу життя осіб похилого віку. Задля вирішення поставлених у дослідженні завдань використовувався комплекс взаємопов’язаних та взаємодоповнюючих методів, які застосовувалися на теоретичному та емпіричному рівнях: теоретичні (аналіз і синтез, узагальнення), педагогічні, соціологічні, психодіагностичні та математичної статистики. У дослідженні брали участь 187 чоловіків 60-65 років. Середній паспортний вік становив 63.2 роки. Результати. У статті означено концепт здорового способу життя в похилому віці, визначено рівень розумової працездатності і когнітивних функцій чоловіків похилого віку як важливих складових здоров’я осіб третього віку. Висновки. Під час дослідження розумової працездатності та когнітивних функції осіб похилого віку як концепту здорового способу життя було визначено, що потреба в активності є досить високою. Виявлено показники когнітивних функцій у нормі більшості респондентів. У 11.2 % було визначено когнітивні порушення та 2.6 % досліджуваних визначено легку деменцію. Відзначено, що в осіб 60-65 років серед показників розумової працездатності високому рівню відповідали у 10.7 % чоловіків. Отже, на нашу думку, в сучасних умовах особливої уваги потребує питання організації вільного часу осіб похилого віку. Складність вирішення цієї проблеми полягає у відсутності норм і правил регулювання дозвіллєвої сфери, недостатності фахівців дозвіллєвої сфери, які б володіли новими технологіями її організації.
Mental working capacity and cognitive functions as a concept of a healthy lifestyle in advanced age
Keywords: оздоровчо-рекреаційна рухова активність, похилий вік, зоровий спосіб життя