СВІТОГЛЯДНО-ЦІННІСНІ ЗАСАДИ СОЦІАЛЬНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ Й ІНКЛЮЗИВНІ ПРАКТИКИ В УКРАЇНІ - (:unkn) unknown (Видавництво Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, 2025)
До збірника увійшли матеріали доповідей, виголошених на міжнародній науково-практичній конференції «Світоглядно-ціннісні засади соціальної інтеграції й інклюзивні практики в Україні». Представлено результати досліджень широкого кола філософських і наукових проблем, що стосуються сучасних підходів до розбудови інклюзивного суспільства. Зокрема, розглянуто: світоглядні засади соціальної інтеграції в умовах суспільних трансформацій; ціннісні виміри інклюзії як спільного блага; методологічні засади дослідження інклюзивних практик у сфері освіти, куль¬тури та соціального забезпечення; інституційні механізми підтримки вразливих груп; виклики та перспективи формування політик рівності й недискримінації в Україні; відповіді богослов’я на суспільні запити щодо інклюзії та інтегративних практик. Збірник містить теоретичні узагальнення, аналітичні та практичні матеріали, що стали предметом дискусій серед представників академічної спільноти, експертів та практиків під час роботи круглих столів: «Ідейно-теоретичні та методологічні підходи до обґрунтування терапевтичного потенціалу мистецтва та релігії», «Генезис і перспективи академічного капеланства в Україні: міжнародний досвід та український контекст», «Міждисциплінарний полілог в експертних середовищах». Видання буде корисним для філософів, соціологів, богословів, культурологів, фахівців з інклюзивної освіти, соціальних працівників, експертів у сфері прав людини та соціальної політики, а також усіх, хто цікавиться проблематикою соціальної інтеграції, інклюзивних підходів і ціннісних засад сталого розвитку українського суспільства.
Матеріали міжнародної науково-практичної конференції (м. Чернівці, 30-31 жовтня 2025 р.)
Keywords: інклюзія; філософія; соціальна робота; освіта; культура; мистецтво; війна; капеланство; гостинність; Церква