Студентські наукові роботи з психології: академічне письмо. - Чуйко, Галина; Чаплак, Ян; Вишньовський, Василь (Видавнича група«Наукові перспективи», 2025)
Стаття присвячена аналізу поняття академічного письма, виявленню його особливостей і його тлумачення науковцями. Зазначається, що оволодіти умінням, компетенціями, правилами та стилем академічного письма є значимим і важливим як для студентів вишів, яким, навчаючись, буде необхідно писати різні види наукових робіт, так і для викладачів для написання наукових робіт (статей, підручників, монографій) та свідченням їх наукової компетентності та конкурентоспроможності у певній галузі знань (зокрема, у психології). Констатується, що академічне письмо – це певний формалізований стиль наукового письма і викладу текстового матеріалу, зрозумілий для спеціалістів певної галузі науки, що дозволяє автору зосередитися на чіткому, змістовному, лаконічному та зрозумілому для читача викладі наукової інформації, на представленні доказових аргументів своєї позиції та обґрунтуванні основної тези роботи, на логічній структурованості своєї роботи та демонстрації, як саме був досягнений її результат. Наголошується, що академічне письмо керується багатьма важливими принципами (основними з яких є принципи фактологічності (чіткої опори на факти), об’єктивності (уникання суб’єктивних тлумачень та проявів емоційності), логічної структурованості, змістовності, зрозумілості та лаконічності викладу матеріалу наукової роботи). Визначені елементи академічного письма наукової студентської роботи та ймовірні помилки, яких варто уникати, пишучи академічно. Зроблено висновки, що академічне письмо – це настільки складний металінгвістичний та водночас конкретно науковий феномен, що це зумовлює різноманітність його тлумачення науковцями, та що робота, написана в академічному стилі письма, має відповідати таким вимогам: структура роботи має бути логічно вивіреною, виклад матеріалу – лаконічний, проте змістовний, висловлені ідей – аргументовано-доказовими, дослідження в цілому – цілісним і завершеним; висновки – закономірними щодо певної роботи та логічно-послідовними.
Keywords: академічне письмо, опора на факти, об’єктивність, формалізований стиль, компетенція