Історичні поеми Дмитра Павличка - Пятіна, Ксенія Іванівна (My University, 2023)
Магістерська робота присвячена дослідженню проблемно-тематичних і жанрово-стильових особливостей історичних поем Д.Павличка. За допомогою різноманітних літературознавчих методів (порівняльно-історичний, історико-типологічний, системно-естетичний, описовий) у роботі проаналізовано ідейно-естетичні пошуки поета в жанрі поеми, з’ясовано типологічну специфіку жанрової природи поем автора, їх значення в літературному процесі новітньої доби. У дослідженні простежується філософсько-психологічне підґрунтя історичної поемної творчості Д.Павличка, досліджуються впливи українських письменників-класиків (Т.Шевченко, І.Франко) на формування літературного світогляду та стилю митця. Поемна творчість Д.Павличка розглядається в контексті розвитку української поезії ХХ століття, зокрема сучасників поета (Б.Олійник, Л.Костенко). Особлива увага зосереджена на еволюції художнього мислення письменника, на особливостях вираження традицій на новаторства для формування різноманітних жанрових різновидів історичної поеми. У багатому спектрі гуманістичної проблематики історичних поем Д. Павличка виділяється тема патріотичного виховання суспільства та моральний аспект реалізації політичних питань держави.
Keywords: жанр; історична поема; родові домінанти; проблематика; мотиви; концепція; архетип; образ-символ; художній стиль