Біоремедіація забруднених важкими металами середовищ методом сорбції дріжджами роду Saccharomyces та роду Rhodotorula - Воронка, Михайло; Vasina, Liliia (My University, 2021)
Однією з найсерйозніших проблем сьогодення є забруднення навколишнього середовища іонами важких металів, що в значних концентраціях здійснюють вагомий деструктивний вплив на живі організми (мікроорганізми, рослини, тварини). Очищення фізико-хімічними методами є дорогим і не завжди може забезпечити належний ступінь вилучення іонів важких металів. Тому проводиться пошук нових дешевих і ефективних способів для очищення забруднених середовищ. Одним із таких передових сучасних методів є біоремедіація. У методах біоремедіації мікроорганізми, зазвичай, використовуються для вилучення іонів важких металів шляхом накопичення або адсорбції. Відома велика різноманітність біоматеріалів, біоагентів та організмів з високою здатністю поглинання іонів металів. Потенційними кандидатами можуть слугувати дріжджі роду Rhodotorula, яким притаманна значна стійкість до іонів важких металів і рН середовища.
Keywords: важкі метали, дріжджі, біоремедіація