Ігрові технології розвитку мовлення дітей дошкільного віку - Зварич, Наталія Василівна (Чернівецький нац. ун-т імені Юрія Федьковича, 2025)
У кваліфікаційній роботі розглянуто поняття ігрових технологій та їхня роль у корекційно-розвивальному процесі; описано психолінгвістичні особливості розвитку зв’язного мовлення у дітей дошкільного віку, включно з тими, хто має мовленнєві порушення; визначено сутність та проведено систематизацію ігрових технологій за критеріями відповідності типам мовленнєвих порушень. Доведено ефективність ігрових технологій як засобу корекції та стимулювання мовленнєвої активності. Розроблено та експериментально перевірено ефективність універсального комплексу ігрових вправ для формування зв’язного мовлення, що підтверджено статистичним аналізом (t- критерій Стьюдента).
Keywords: дошкільний вік; корекція; мовленнєві порушення; зв’язне мовлення; ігрові технології