Розвиток творчих здібностей молодших школярів засобами нетрадиційних технік малювання - Єрмечук, Юлія Віталіївна (My University, 2024)
В сучасних умовах розвитку освіти та виховання перед школярами початкової освіти постають важливі завдання щодо формування розвиненої особистості. Для розвитку творчих здібностей школярів в освітньому процесі доречно використовувати нетрадиційні техніки на заняттях малювання. Робота з незвичайними матеріалами дозволяє дітям молодшого віку відчути незабутні емоції, розвиває творчі здібності, креативність, що в кінцевому результаті допомагає загальному психічному та особистісному розвитку. Ознайомлення учнів із нетрадиційними техніками малювання сприяє їх творчому розвитку, оскільки воно включає в себе знайомство з новими художніми матеріалами, інструментами та техніками, що сприяє розкриттю їх творчого потенціалу. Нетрадиційні техніки малювання розвивають в учнів самостійність і творчу активність, адже незвичні художні прийоми сприяють досягненню більшої виразності дитячого малюнка, а комбінування різних технік малювання пробуджує уяву у дітей, активізує спостережливість та увагу, допомагає реалізувати творчий задум, розвиває почуття форми і сприйняття кольорів, сприяє вихованню естетичного смаку і саморозвиткові учнів. В роботі розкрита важливість розвитку творчих здібностей засобами нетрадиційних технік. З’ясовано стан дослідження рівнів розвитку творчих здібностей молодших школярів у процесі вивчення образотворчого мистецтва. 3 Розкрито та описано засоби нетрадиційних технік малювання, які доречно використовувати на уроках в початковій школі: малювання пальчиками, мильними бульбашками, штампування, ниткографія, малювання у техніці видування, техніка забризкування, граттаж, монотипія, колаж, крапковий малюнок, кляксографія тощо. В одному малюнку можна застосовувати різні техніки, комбінувати різні способи творення зображення. Особлива увага приділяється педагогічним умовам, що сприяють розвитку творчих здібностей учнів початкових класів через використання нетрадиційних технік на уроках образотворчого мистецтва.
Keywords: творчі здібності молодших школярів, педагогічні умови, нетрадиційні техніки малювання, засоби нетрадиційних технік малювання