Особливості та організація розвитку гастрономічного туризму. - Дворядкіна, Антоніна Анатоліївна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджено особливості та організаційні засади розвитку гастрономічного туризму як перспективного напрямку туристичної індустрії. Розкрито сутність поняття гастрономічного туризму, визначено його основні форми та специфіку, а також проведено класифікацію його видів. Проаналізовано світовий ринок послуг гастрономічного туризму, звернуто увагу на провідні країни у цій сфері та основні чинники їх успіху. Особливу увагу приділено маркетинговим дослідженням щодо розвитку кулінарного туризму в Україні, зокрема висвітлено роль державного та приватного секторів у формуванні привабливого туристичного продукту. Окремим розділом розглянуто винний туризм як важливий елемент гастрономічного туризму: проаналізовано стан виноробної галузі України, діяльність винних господарств, організацію тематичних фестивалів, а також виявлено ключові проблеми та перспективи розвитку цієї галузі. У завершальному розділі роботи проаналізовано сучасний стан гастрономічного туризму в Україні, визначено основні тенденції та перспективи його розвитку. Запропоновано авторський проєкт гастрономічного фестивалю «Смакуємо по-буковинськи!» як приклад ефективної організації гастрономічного заходу на регіональному рівні.
Keywords: гастрономічний туризм, фестиваль, рекреація, туризм, винний туризм, ресторанний бізнес, свято.