РОЗПОДІЛ СВИНЦЮ В ПРИЗЕМНОМУ АТМОСФЕРНОМУ АЕРОЗОЛІ МІСТА ЗАПОРІЖЖЯ - Ємельянов, В.О.; Насєдкін, Є.І.; Sachko, Anastasiia; Кураєва, І.В.; Кошлякова, Т.О. (My University, 2020)
Наведено результати багаторічних спостережень за геохімічними особливостями розподілу техногенного свинцю в атмосферному аерозолі м. Запоріжжя, а також у ґрунтах, донних відкладах, річковій зависі Дніпра і речовині з філь трів мокрого газоочищення мартенівських печей найбільшого металургійного підприємства на території досліджень — ПАТ "Запорізький металургійний комбінат "Запоріжсталь". Фактичний матеріал було отримано на основі проведення комплексного натурного моніторингу протягом 2015—2019 рр. Одночасне залучення даних щодо гідрометеорологічних умов (сезонність, кількість опадів, швидкості, напрямки та тривалість вітрів) в районі досліджень забезпечило комп лексний підхід до опрацювання та узагальнення результатів досліджень. Визначено ряд особливостей розподілу седи ментаційної речовини в повітрі, взаємозв’язків її антропогенної і природної складових. Установлено зв’язок змін кон центрацій свинцю з розподілом мінеральної складової еолової зависі, сезонністю та низкою інших факторів. Найвищу концентрацію свинцю було виявлено у твердих аерозольних частинках, накопичених седиментаційною пасткою у меж ах моніторингової ділянки. Виявлено, що середній вміст досліджуваного елемента у річковій зависі Дніпра значно пере вищує фонові величини, а у ґрунтах міста у три з половиною рази перевищує допустимі норми. При цьому фіксована форма свинцю у повітряному аерозолі, на противагу іншим об’єктам довкілля, втрачає своє домінування, суттєво поступаючись легкообмінним формам, що свідчить про потенційну екологічну небезпеку. Моніторинг сезонних закономірностей розподілу елемента в повітрі міста засвідчив перевищення концентрацій в холодний період року, що, на думку авторів, пов’язано як з метеорологічними умовами, так і з перерозподілом впливу природних і антропогенних факторів, що виступають рушійною силою у процесах надходження та перетворення свинцю в атмосфері у різні сезони року
LEAD DISTRIBUTION IN GROUND-LEVEL ATMOSPHERIC AEROSOL OF ZAPORIZHIA CITY
Keywords: грунти; атмосферний аерозоль; донні відклади; річковий завис; важкі метали; мікроелементний склад; Запоріжжя; природнє середовище