Про Параску Амбросій та її поетичні присвяти дітям - Ковалець, Лідія Михайлівна (Видавництво Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, 2020)
Життєво-творчий шлях української поетеси з Буковини Параски Амбросій (1910—1997), найкраща частина її художньої спадщини — вірші для дітей уперше стають об'єктом цілісного наукового розмислу. Народне світовідчування авторки, естетичні погляди, основані на фольклорних традиціях та своєрідному життєвому досвіді, допомогли створенню цілої поетичної країни, де головне — радість життя на рідній землі, уміння працювати й жити за законами народної моралі. Власне страждання письменниці залишилось невиказаним жодною нотою...
Keywords: Параска Амбросій; Письменники Буковини; Література Буковини; Дитяча література; Поезія для дітей; Вірш; Фольклорна традиція; Творча індивідуальність письменника